Kategorier
Ledarskap - Följarskap? - GROW magazine
Ledarskap - också ett Följarskap? Följarskap - att underlätta för andra. Ledarskap - att leda andra.
ledarskap, följarskap
17021
post-template-default,single,single-post,postid-17021,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
REDAKTÖREN BLOGGAR

Ledarskap – Följarskap?

livboj i vatten

Ledarskap – Följarskap?

LEDARSKAP – att leda andra. FÖLJARSKAP – att underlätta för andra?

Jag satt på bussen. Mitt emot mig satt en ung kvinna, en tjej, och pratade i sin mobil. Det hon pratade om lät intressant så jag började lyssna. Diskret, fast det hade inte behövts för hon var så inne i samtalet och det visade sig att hon talade med sin pappa. Hon kom från jobbet och de hade inte talats vid på ett tag så hon hade mycket att berätta just om sitt jobb som hon verkligen trivdes med. Det var kul, hon lärde sig massor och hon gillade sina arbetskamrater. Ambitiös och kunnig – det visade sig att hon var sjuksköterska, relativt nyutexaminerad och det med den “pissigaste lönen i världshistorien”, sa hon. Med nattjobb som hon inte hade råd att säga nej till. Två år till se’n skulle hon byta arbete för att få bättre arbetstider och bättre lön. Det var hennes plan även om hon egentligen inte ville det. Jag kom på mig att tycka att det skulle vara synd, hon verkade vara just en så’n person som man skulle vilja möta om man hamnade på sjukhus.

Jag förstod aldrig riktigt inom vilket område hon arbetade som sjuksköterska men en sak fastnade.

“Ledarskap”, sa hon när hon skulle förklara något, “nej … det hade varit mer av ett Följarskap”, fortsatte hon, “att underlätta för andra”.

 

Det var så hon förklarade Följarskap – just att underlätta för andra.

Sympatiskt, tänkte jag. Att medvetet göra tillvaron eller arbetet enklare för sina medmänniskor och anställda – att följa och underlätta. Att tänka på den andra utifrån hennes eller hans förmåga och att hjälpa till att göra förutsättningarna mindre komplicerade.

Följarskap.

Det var ett nytt ord för mig så jag googlade det. 1 008 träffar kom upp men inget med hennes definition. Däremot följarskap med diskussioner, råd och vägledande principer om hur en bra ledare bör vara för att  på bästa sätt få sina anställda att följa sig – som ledare. Jag slog på ledarskap – 4 150 000 träffär. Många med samma frågeställningar och med i princip samma svar. Jag kunde alltså inte hitta något som direkt sa något om att underlätta för andra, sina anställda, som sjuksköterskan på bussen talat om.

Tanken slog mig – kan hennes definition av Följarskap vara en av nycklarna till ett gott Ledarskap? Att underlätta, göra saker mindre komplicerade för att både leda andra – och sig själv?

Lena W ≅