Kategorier
GROW magazine - vol 9 - Tema: Vår Hjärna - GROW magazine
en nättidning för coacher och dig intresserad av personlig utveckling
coaching, coachning, coacher, coach, profession, professionell, livsstil, personlig utveckling, växa, utvecklas, mål
19367
post-template-default,single,single-post,postid-19367,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
REDAKTÖREN BLOGGAR

GROW magazine – vol 9 – Tema: Vår Hjärna

GROW magazine vol 9, Tema: Vår Hjärna

GROW magazine – vol 9 – Tema: Vår Hjärna

Min hjärna …

Det var med bävan som jag började med detta nummers tema – Vår Hjärna.
Min hjärna slog nästan knut på sig själv, kom upp i högvarv när min amygdala
skickade ut varningssignaler om att det var fara å färde. Men fara? Fara för vad?

Min pannlob meddelade syrligt: Fara för att du tagit dig vatten över huvudet genom att ta ett så omdömeslöst beslut, det måste du väl ändå förstå!
Min vänstra hjärnhalva sekunderade fnissande: Hihi, ja, vad tror du egentligen? Du som inte vet ett skvatt om varken naturvetenskap eller biologi, och frågan är om du överhuvudtaget skulle förstå något av det här. Ger du dig in på hjärnans domäner, då kommer det att handla om neurovetenskap och hjärnforskning, lilla vän. Viktiga saker. Och ingenting att leka med.

Min högra hjärnhalva vaknade till liv:
Vad menar du? Skulle naturvetenskap och biologi vara viktigare än kreativitet och intuition? Utan varken kreativitet eller intuition, eller för den delen kunskap och känsla för färg och form, skulle det ju inte bli ett endaste nummer av GROW magazine överhuvudtaget! Nu får du allt förklara dig!

Tystnad. Något som kändes som en trött suck gick igenom min hjärna.

Nu tog hippocampus till orda: Ja, jag vill nog minnas att hon inte var så dålig i matte och fysik i skolan, hon gick faktiskt ut med riktigt bra betyg så hennes abstrakta och logiska tänkande är det nog inget fel på. Skulle tro att det finns goda chanser att hon kan lyckas med temat. I vilket fall kommer hon att lära sig något …
Lära och lära, fnyste den vänstra hjärnhalvan buttert.

Min amygdala fortsatte att pumpa ut hotsignaler, den vänstra hjärnhalvan surade, den högra var på krigsstigen och pannloben försökte göra upp en plan för innehållet av temanumret om vår hjärna …

Ungefär så började det. Ja, i alla fall kändes det så – med fullständigt kaos i min hjärna. Men höstnumret av GROW magazine med Vår Hjärna som tema är nu klart och resan till färdig tidning har både varit lärorik och spännande. Precis som vår hjärna är. En fascinerande del av vår kropp som vi vet mycket om, men ändå så lite. Den del av oss där allt det vi är finns samlat. Den vi i själva verket är.

Och medverkande i det här numret är bland andra Marie Ryd, dr i Medical Sciences och vetenskapsjournalist som följt utvecklingen i neurovetenskap och forskningen om hur vår hjärna fungerar i mer än 20 år. Parisa Zarnegar, dr i neruovetenskap och som också är coach, ställer frågan: Leder du hjärnan? Eller leder hjärnan dig? Lars-Eric Uneståhl, fil dr i psykologi och grundare av Skandinaviska Ledarhögskolan, skriver om vårt inre mentala rum och hur vi kan träna oss mentalt för att både fungera och må bättre. Men inte bara det! GROW magazine träffade också Alan Seale som var på besök i Stockholm från USA. Alan är coach och grundare av The Center for Transformational Presence och vi talade om hur vi kan navigera och göra skillnad i en osäker värld. Det är alltså en del av vad du läser om i höstnumret av GROW magazine.

”Det är hjärnan som är den du är. Resten är bara ett stativ” / David Ingvar

 

God läsning!

Lena W ♥

GROW magazine vol 9, tema: Vår Hjärna, läser du – här!