Kategorier
GROW magazine - vol 12 - Tema: Stress & Sinnen - GROW magazine
en nättidning för coacher och dig intresserad av personlig utveckling
coaching, coachning, coacher, coach, profession, professionell, livsstil, personlig utveckling, växa, utvecklas, mål
19410
post-template-default,single,single-post,postid-19410,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
REDAKTÖREN BLOGGAR

GROW magazine – vol 12 – Tema: Stress & Sinnen

GROW magazine vol 12 - nr 3/2018 - Tema: Stress & Sinnen

GROW magazine – vol 12 – Tema: Stress & Sinnen

STRESS OCH SINNEN …

När jag träffade honom utanför tunnelbanestationen hade han hörlurar på sig. Snabbt tog han av dem, vi hälsade och medan vi gick mot min kolonilott småpratade vi om jobbet han skulle göra åt mig. Vi hade inte träffats tidigare, bara talat i telefon, och att han var en duktig hantverkare visste jag genom goda vänner så jag hade engagerat honom för att måla om min kolonistuga. Något som jag trott att jag själv skulle göra men inte gjort och nu hade jag gett upp idén om min egen insats med färg och pensel. Stress, eller rättare sagt vardagsstressen eller möjligtvis en skyhög ambitionsnivå, hade fått mig att inse att det aldrig skulle bli gjort. Och färgen flagnade på sina ställen på stugan. Den såg för eländig ut.

När vi inte hade så mycket mer att säga om målning, linolja, grovlek på sandpapper, färg och kulörer, frågade jag vad han lyssnade på för musik.
»Musik?« sa han. »Nej, jag lyssnar inte på musik, inte när jag är i sta’n i alla fall.«
»Men hörlurarna då?«, frågade jag.
»Jaså dom, dom har jag på mig för stänga ute alla ljud. För att få det tyst. Det funkar ganska bra och förresten går ju all med lurar i öronen.«

”Alla” går ju med lurar i öronen …
Man lyssnar på något eller man pratar i telefon. Eller väntar på att någon ska ringa, beredd och online. Men inte alla. Inte han, hantverkaren.
Så berättade han om sin dröm, att flytta ut på landet och bli självförsörjande, och att drömmen nu höll på att realiseras. I skogen. I lugnet. Utan stress. Och med alla sinnen öppna och i balans. Han hade köpt en bit mark och börjat bygga ett hus just för att kunna leva efter sin egen rytm, utan stress och utan andra ljud än naturens egna.

Stress och Sinnen. Stress kan påverka våra sinnen och det på massor av sätt och hur vi kan finna ett stressfritt och produktivt lugn är huvudtemat i det här numret av GROW magazine.
Själv kan jag hitta det på min kolonilott, men tyst är det där inte. Bakom fåglarnas kvitter finns ett ständigt trafikbrus, inte alls påträngande med det finns där. Och helt stressfritt är det inte heller – trädgård och grönsaksland kräver tid. Och skötsel. Men tankestressen lugnas med händerna i jorden.
Innan jag fick el indraget på mitt lantställe ute på ön upplevde jag också ett lugn som jag bara tidigare upplevt i Ghana, Afrika, när jag arbetade där. Som en sen kväll ute i en by. Mörkret var sammetsmjuk, magisk. Och nej, byn hade ingen el men några kilometer därifrån tornade jättelika elledningar upp sig i rad mot grannlandet Togo dit man exporterade el från dammen vid Voltasjön.
Jag satt i det varma skenet av en fotogenlampa under en gnistrande natthimmel med miljontals stjärnor, lyssnade till insekters spelande och några grodors kväkande. Och jag kände mig trygg, helt trygg med naturens ljud. Jag glömmer det aldrig.
Men vad kan man göra när man upplever att stressen pockar på i vardagen? I det här numret av GROW magazine får du många perspektiv på stress och hur du kan lugna dina sinnen:

Ulf Ahlström, ornitolog och tandläkare med egen praktik, har naturen och fågel-
livet som en viktigt källa för avkoppling och meditation. Veikko Kiiver är körledare och sångare och han berättar om hur sång och musik främjar hälsan, vilket för övrigt alla kulturella aktiviteter gör. Liv Öström coach, beteendevetare och dansledare, dansar zumba och fuego, latinska rytmer med mycket passion, lekfullhet och sensualism där känslan styr stegen vilket kan förändra hur vi ser oss själva och våra liv! Och får oss att må bra.

Johan Hederstedt, nytillträdd ordförande för ICF Sverige, är ledarskapskonsult och coach. Han tar bland annat upp hur arbetsmiljön påverkar vårt välbefinnande på arbetsplatsen, till exempel genom otydligt ledarskap som ofta upplevs som en stressfaktor, både av medarbetarna och chefen själv. Lars-Erik Uneståhl, fil dr i psykolog och grundare av Skandinaviska Ledarhögskolan, reder ut vad stress är, kan vara och hur vi kan hantera negativ stress. Ingrid Lindh, terapeut med specialistkompetens inom stress och utbrändhet och medicinsk yogalärare, är själv högkänslig. Hur det kan yttra sig och vad man kan göra åt det skriver hon om i sin artikel Stress in Action.

Rune Segerblad är ledarutvecklar och coach. I sin artikel ställer han frågan: När är klienter som upplever sig utbrända coachingbara? Svaret? Ja, det kan du läsa i hans artikel. För stress har många ansikten.VD-coachen Anna Eriksson reflekterar över vattnets läkande kraft. Anna har själv ett mycket personligt förhållande till vatten och hon har arbetat med Oceanic Aqua Balancing – en metod att hjälpa andra att balansera kropp och sinnen i tempererat vatten.
Maria Jonzon, coach, mindfulnessinstruktör och compassion trainer, skriver i sin artikel om vikten av självinsikt för att förebygga och minska stress. Och coachen Johanna Nilsson bjuder på sina strategier för antistress – strategier som hon just nu lever efter och hon frågar dig – vilka antistresstrategier har du? Strategier som du lärt dig genom ditt eget stressande?
Lena Gustafsson, coach och ordförande för Företagarnas Branschförbund, tar upp svenska coachers kompetensutveckling och det visar sig att den ligger högt i jämförelse med deras internationella kollegors! Kanske kan det också gälla stresshantering?

God läsning – utan stress och med alla sinnen öppna!

Lena W ♥

 

GROW magazine vol 12, Tema: Stress & Sinnen läser du – här!

Tags: