Kategorier
Gatans kör. Empati är en känsla. Inte ett intellektuellt resonemang. - GROW magazine
en nättidning för coacher och dig intresserad av personlig utveckling
coaching, coachning, coacher, coach, profession, professionell, livsstil, personlig utveckling, växa, utvecklas, mål
18613
post-template-default,single,single-post,postid-18613,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
REDAKTÖREN BLOGGAR

Gatans kör. Empati är en känsla. Inte ett intellektuellt resonemang.

Gatans kör, de hemlösas kör med Rickard Söderberg

Gatans kör. Empati är en känsla. Inte ett intellektuellt resonemang.

Jag sitter framför TVn och tårarna bara rinner. Av glädje. Av sorg. Och så har det varit under en halvtimme varje onsdagskväll i sex veckor nu. För på onsdagskvällarna har repetitionerna med Gatans kör gått som en dokumentärserie på SvT. Det enda program på TV just nu som jag aldrig velat missa och igår kväll visades själva finalen – Gatans körs körkonsert i Filadelfiakyrkan här i Stockholm. En hejdundrande föreställning.

 

 

Så många känslor och tankar har virvlat runt. Sorg över människors trassliga livsöden. Glädje över gemenskapen som kören gett. Hur sång och musik kan förvandla och den medmänskliga värme programmet förmedlar där ingenting är fel.

Men kanske framförallt – att se människorna bakom dem vi kallar ”hemlösa”. Irene, Bosse, Birgitta, Adolf och de andra. Deras äkthet och självklarhet i programmen.

De är alltså de hemlösa vi går förbi på gatan. De som vill sälja Situation Stockholm till oss och som vi inte låtsas om, ser förbi. De som ligger som ihoprullade bylten på trottoarer med plastkassar med sina få tillhörigheter spridda runt sig. De som lever vid sidan av.

Empati är en känsla. Inte ett intellektuellt resonemang. Skulle önska att våra makthavare kunde inse det och bygga vårt samhälle så att ingen, INGEN, ska behöva leva i ovisshet om var hon eller han ska sova till natten.

”Sprid det här i världen, då kommer allt krig och elände att försvinna! Tack, tack! Det var helt underbart!” Så sa en ur publiken efter körkonserten.

Och naturligtvis kan jag inte annat än hålla med.

Gatans kör.

 

Lena W ≅