Kategorier
Andra Advent - och jag börjar tänka på julklappar ... - GROW magazine
en nättidning för coacher och dig intresserad av personlig utveckling
coaching, coachning, coacher, coach, profession, professionell, livsstil, personlig utveckling, växa, utvecklas, mål
17648
post-template-default,single,single-post,postid-17648,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
REDAKTÖREN BLOGGAR

Andra Advent – och jag börjar tänka på julklappar …

Andra Advent

Andra Advent – och jag börjar tänka på julklappar …

Andra Advent – andra söndagen i advent. Och jag börjar tänka på julklappar, längta efter glöggmys, pepparkaksdoft, lussekatter och knäck. Ja, jag älskar verkligen julens dofter och smaker. Men visste ni att adventsfirandet har sina historiska rötter i adventsfastan?

Jag var i alla fall inte medveten om att advent, förutom att vara förberedelser inför jul, traditionellt sett inom kyrkan är en tid av fasta inför julen och Jesu födelse. Som påskfastan ungefär. En tid av avhållsamhet både vad gäller mat och dryck – inget kött, inget vin, ingen mjölk och inga mejeriprodukter. Och idag den 4 december är det också helgonet Sankta Barbaras dag, som blivit till Barbro på svenska. Barbara, flickan som sägs ha levt på 200-talet e Kr och dömts till döden för sin kristna tro. Det var jag heller inte medveten om. Hon som blev brutalt halshuggen av sin far Dioscorus. Själv dog han av ett blixtnedslag som straff. Hans dotter, Barbara, blev så martyr, beskyddare för dem som dör plötsligt.

Andra Advent. Det är 20 dagar till julafton och jag börjar tänka på julklappar. Inte helt oproblematiskt. Vad ska man ge? Ska man ge? För visst ska man väl ge? Eller? De äldre i familjen och släkten säger att de inte vill ha ha några julklappar, de tycker de har allt. De yngre i familjen och släkten vill ha många, fast jag tycker att de har allt. Själv bryr jag mig mindre om julklappar, men jag tycker om att ge.

Julen är till för att göra gott.

 

GE EN SLANT – Man kan ge en slant till de som verkligen behöver eller de som arbetar för att hjälpa dem i nöd. En hjälporgansiation. Med ett 90-konto som ska garantera att en stor del av pengarna man ger också går till ändamålet. Här finns det hur många möjligheter att ge som helst – du kan ge en dunk vatten, sjukvårdsmaterial, skolböcker, tio luncher. De flesta organisationer har bra hemsidor där vissa också skickar ett fint gåvobevis. Kolla upp på Insamlingskoll.se att organisationen verkligen har ett 90-konto. – KANSKE JULKLAPP TILL MOSTER? Som tycker att hon har allt.

STÖD EN ENTREPRENÖR – Varför inte stödja ett projekt som behöver sponsorer? Som julklapp. Det finns massor av kul idéer till projekt av kreativa entreprenörer runt om i världen som man kan stödja genom crowdfunding. Kickstarter och Indiegogo är två seriösa sajter och här kan du hitta något som den du vill ge till är särskilt intresserad av. Det blir som en julklapp x 2, alltså både till projektet och till den du ger till. – KANSKE JULKLAPP TILL KUSINEN? Som älskar allt nytt.

KUNSKAP – Ge bort kunskap? En kurs? Javisst! Själv fick jag en pralinkurs hos Idérika till julklapp förra året, hur gott och kul som helst! Och det finns hur många roliga kurser som helst att ge bort – bli din egen barista, dansa tango, binda blommor, makeup, asiatisk matlagning, göra glass. – JULKLAPP TILL SYSTER? Den pyssliga.

VARDAGSLYX – Något som gör vardagen lite lyxigare? Blommor som levereras med bud under en period med jämna mellanrum. Hur lyxigt och härligt som helst att få hem till sin dörr. – JULKLAPP TILL FASTER? Som bor ensam. Eller en matkasse, hem till dörren. – JULKLAPP TILL BROR? Den stressade.

INSPIRATION – Ge bort ett medlemskap? Ett medlemsskap i en förening eller ett årskort till ett museum blir till en julklapp som räcker hela året och som ger inspiration, nya kontakter och kanske nya vänner. Kolla upp vad som finns där du bor. Ett medlemsskap i Fotografiska muséet är en av mina favoriter, jag bor ju i Stockholm, och ger fri entré under ett år och inbjudan till vernissager, förhandsvisningar och annat. Genom Stockholms Vandrareförening vandrar man tillsammans och upptäcker Stockholms omgivningar. Det finns föreningar för allt – Tolkien, rosor, burfåglar, katter … det är bara att välja. – JULKLAPP TILL MIN BÄSTA VÄN? Som är intresserad av allt.

ETT HÅRT PAKET – Som förstås innehåller en bok. En klassiker. Själv har jag börjat lyssna på ljudböcker. Högläsning alltså. Underbart om det är en bra uppläsare som Tomas Bolme till exempel. Det finns flera sajter på nätet där man obegränsat kan ladda ner både ljudböcker och e-böcker mot en månadskostnad och som också har presentkort som gäller en begränsad tid. – JULKLAPP TILL SYSSLINGEN? Som älskar att läsa.

NÅGOT SOM INTE KOSTAR – Varför inte ge bort en prenumeration till GROW magazine? Helt kostnadsfritt. Det är också något som räcker hela året och det vill jag ge som – JULKLAPP TILL ALLA! Som är intresserade av coaching och personlig utveckling.

ÅRETS JULKLAPP? Ja, det sägs att det är VR-glasögon. Förra året var det robotdammsugaren. VR, virtual reality, med vilka man upplever sig vara omgiven av en datorgenerad verklighet. Alltså att man upplever att man är på plats men i själva verket befinner man sig i en virtuell verklighet. Kan vara spännande förstås men själv vill jag nog uppleva en verklig verklighet. Verkligheten på riktigt. Så den hoppar jag nog över!

 

Lena W ≅